dilluns, 8 de gener del 2018

Jornada de sensibilització, curs 2017-2018

El 14 de desembre vam realitzar la jornada de sensibilització dels centres de segona fase de la Setmana de l'ABP, on es van presentar algunes de les novetats de l'edició d'enguany.

Miguel Ángel Ariza, professor en secundària, en la Universitat de Granada i membre fundador de l'equip de Conecta 13, va dirigir, com és tradició, aquesta sessió de formació. La seua màxima d'ensenyar sense avorrir va ser present al llarg de la sessió de vesprada, que va tindre lloc a l'IES Jordi de Sant Jordi: els coordinadors de formació dels centres d'infantil, primària, secundària i d'educació especial que hi van assistir van restar ben atents, entre carcallada i carcallada, als plantejaments engrescadors d'Ariza sobre l'ABP. Ara, no per més divertida en les formes va ser menys interessant en el contingut potent, engrescador i molt reflexiu.

En aquesta sessió van coincidir, ponent i assistents, a qualificar cooperativament l'ABP com a un aprenentatge més divertit i motivador, creatiu i inclusiu, basat en una socialització més rica que l'aprenentatge tradicional, que parteix de les competències (no només de forma teòrica anomenant-les en la programació de torn), que pren l'alumne com a protagonista, amb mètodes d'avaluació variats i que té en compte les noves (o no tan noves) tecnologies. I tot això, recordava Ariza, sense desviar-se del currículum prescrit.

La sessió va deixar algunes reflexions i oracions dignes de ser tingudes en compte: "No és formació del professorat, és desenvolupament professional", "el plantejament de l'ABP demana experiències de canvi que generen canvi", "funciona bé l'escola? Per què no fem que funcione bé, almenys, la nostra?" (i a propòsit d'això, va anomenar este article de Fernando Trujillo).

Ariza planteja la necessitat d'afrontar una renovació formativa del professorat i de comptar amb el suport dels equips directius per poder implantar un aprenentatge basat en projectes siga com a metodologia puntual del centre o com a metodologia majoritària, ja que calen espais de treball conjunt del professorat per permetre que això es puga realitzar de forma satisfactòria. I això és el que s'intenta realitzar en la pràctica amb la Setmana de l'ABP.

Els assistents i el formador, després de la primera sessió, van quedar emplaçats per a la sessió següent, en la qual es començarà a plantejar un treball basat en projectes més ambiciós que en la primera edició en què van participar cada un dels centres. I així, més engrescats que engrescats, vam acabar la primera jornada.

Deixem adjuntes algunes de les referències recomanades o utilitzades en la xarrada:

Article de Fernando Trujillo: Qué bien funciona la escuela
Pàgina d'Edutopia.org i referències a l'ABP (PBL)
Infografia xilena sobre la tasca del professor i de l'estudiant en l'ABP

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada